hľadáme hodnoty
v hudbe i spoločnosti

Predstavujeme porotu: Títo rozhodnú o Gospel talente 2013

V pondelok spoznáme meno interpreta, ktorý sa viditeľne zaznamená na slovenskej gospelovej hudobnej scéne. Pozrite si, kto o ňom rozhodne.

Meno absolútneho víťaza tretieho ročníka súťaže Gospel talent spoznáme už tento pondelok 28. októbra 2013 počas Veľkého rozhlasového finále, ktoré od 20:30 do 22:00 naživo odvysiela Rádio Lumen. O titul nového gospelového talentu roka sa v ňom bude uchádzať päť finalistov: Slávka Tkáčová, Annamária a Jeho Deti, Tomáš Dedič, kapela the weather a Lenka Ferenčíková. Víťaza vyberie táto trojčlenná odborná porota:

© Richard Čanaky / FB
Členom odbornej poroty Gospel talentu 2013 bude známy spevák, hudobník a skladateľ Richard Čanaky

RICHARD ČANAKY
Richard Čanaky, spoluorganizátor všetkých troch ročníkov súťaže Gospel talent, je otec troch detí, manžel, textár, hudobník, spevák a producent v jednej osobe. Na kresťanskej hudobnej scéne pôsobí už vyše dve desaťročia a na svojom konte má takmer desať autorských albumov. Vlastní kresťanské nahrávacie štúdio, kde pomáha pri rozbehu viacerým speváckym zborom a kresťanským kapelám, ako tomu bolo napríklad v prípade The Elements, S2GBand, eSPé či repera Adrema. Známy muzikant, ktorý bol v minulosti vyše desať rokov vodcom spoločenstva Pelikán, je autorom rôznych hudobných hitov a textov. Nechýbajú medzi nimi napríklad piesne „Vďaka Ježiš“, „Jedine s láskou“ či „Obeta srdca“. S Máriou Podhradskou vystupuje s detskými projektmi po celom Slovensku a v blízkom zahraničí. Ročne spolu absolvujú stovky koncertov.

© Viliam Šandor / FB
Vo finále Gospel talentu 2013 bude rozhodovať aj známy multiinštrumentalista, spevák, producent, vedúci chvál Viliam Šandor

VILIAM ŠANDOR
Viliam Šandor je všestranný muzikant, spevák, moderátor, producent, vedúci chvál. Odborník pochádzajúci z Bratislavy má k hudbe blízky vzťah od útleho detstva, keď už ako dieťa účinkoval v muzikáloch. Hráč na bicích, klavíri, akustickej, basovej aj elektrickej gitare vyštudoval pedagogiku a hudobnú výchovu, pričom svoje hudobné schopnosti zdokonalil aj štúdiom v Spojených štátoch amerických. Do povedomia mnohých ľudí sa dostal vďaka hraniu vo formáciách ako Vždy@Všade, BAAC band či účinkovaním v televíznej súťaži Hlas Česko Slovenska. Býva často obsadzovaný do hudobných projektov rôzneho charakteru, na tohtoročnom festivale Lumen sa napríklad v rámci multižánrových večerov Stage predstavil ako hudobný doprovod herecko-improvizačnej skupiny 3T. V rámci projektu The Hope Gospel Singers and Band (THGSaB), v ktorom sa od roku 1999 vystriedalo niekoľko generácií spevákov a inštrumentalistov, sprevádza súčasných 16 spevákov ako člen kvarteta po boku Ľuba Šrama, Adam Hudeca a Stana Počajiho. THGSaB účinkovali na festivaloch Ad Una Corda, Lumen, Spirituálové augustové večery, Hudobná topoľčianska jeseň, na koncerte pre Haiti, Miss 2010, na benefičnom koncerte pre Japonsko, na mnohých samostatných koncertoch, benefíciách, alebo rôznych kultúrnych a spoločenských udalostiach. Spolupracovali na projektoch ako Proglas, rocková opera Matúš Čák Trenčiansky a oratórium Cyril a Metod, všetko z autorskej dielne Horňák – Hevier. Ako vokalisti pravidelne spolupracujú pri nahrávkach k Disneyho rozprávkam (Kráska a zviera, Mappet show, Popoluška, Aladin a ďalšie). Spolupracovali aj na televíznom projekte Legendy popu na STV, účinkovali v Modrom z neba na TV Markíza, absolvovali aj úspešné koncertné turné v Južnej Kórei.

© Simona Martausová
Do poroty Veľkého finále Gospel talentu 2013 zasadne aj jeho prvá víťazka Simona Martausová

SIMONA MARTAUSOVÁ
Simona Martausová je speváčka, hudobníčka a skladateľka. Spevu sa začala profesionálne venovať po výhre v Gospel talente v roku 2009, keď sa stala jeho historicky prvou víťazkou. Po výhre v súťaži začala viac koncertovať, predovšetkým na kresťanských festivaloch. O tri roky neskôr vydala svoje prvé CD Vyzliecť si človeka. V júni tohto roku jej vyšiel druhý album Dobrý deň, to som ja. Jej súčasným manažérom je známa postava slovenskej hudobnej manažérskej scény Jozef Šebo, ktorý v tejto pozícii spolupracuje s Janou Kirschnerovou či Petrom Cmorikom. Okrem speváckej a hudobnej činnosti sa Simona venuje aj divadlu. Už po skončení štúdia na Akadémii umení v Banskej Bystrici viedla divadielko v materskej škole a na ZUŠ. Neskôr vyhrala konkurz v Radošinskom naivnom divadle do hry Polooblačno a spolupracuje s ním dodnes. Žije v Bratislave, má staršiu sestru Soňu.

Nestíhate si prečítať všetky články, ale chcete zostať v obraze? Najjednoduchšie, čo môžete urobiť, je nechať nám svoj e-mail a my vám pošleme vždy čerstvý výber najdôležitejších textov o dianí v hudbe i spoločnosti.
Poďte na to:

Máte pre nás tip na dobrý článok zo sveta hudby alebo spoločnosti? Sem s ním! Najlepšie tipy radi spracujeme.