hľadáme hodnoty
v hudbe i spoločnosti

Výrobe tradičných vianočných oplátok sa Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už vyše šesť rokov. Z jedného kilogramu múky vyrobí aj 250 vianočných oblátok. Na snímke zľava Ľudmila Roková a jej vnučka Emma pri výrobe oblátok. FOTO TASR - Roman Hanc

Výroba vianočných oblátok Recept je jednoduchý, treba pritom hlavne dlho sedieť

Výroba oblátok náročná nie je, treba pri nej však dlho sedieť, hovorí pekárka.

Výroba vianočných oblátok nie je náročná práca, treba pri nej však dlho sedieť. Povedala to pre TASR Ľudmila Roková z obce Bánovce nad Ondavou v Michalovskom okrese, ktorá sa pečeniu tradičného vianočného pokrmu venuje už asi šesť rokov.

„Cesto je jednoduché, treba len dva litre vody, kilogram hladkej múky, trošku osoliť, ocukriť, troška oleja, dobre to premiešať a nechať odstáť, aby sa potom lepšie pieklo,“ priblížila základný recept s tým, že z takéhoto množstva základných surovín upečie približne 250 oblátok.

„Dá sa aj viac, ale myslím si, že je lepšie, aby neboli veľmi tenké,“ doplnila.

Roková vyrába oblátky nielen pre seba a svoju rodinu, ale i pre priateľov. Ako povedala, baví ju to a pečenie samotné je pre ňu tiež sviatkom.

„Pečenie oblátok pripomína ten čas vianočný, keď sa ľudia tešia, a hlavne v našom kresťanskom spoločenstve je to zvyk, že oblátky majú byť na vianočnom stole,“ vysvetlila s tým, že u nich v rodine k oblátkam neodmysliteľne patrí nielen med, ale i cesnak.

„Aby sme boli zdraví, aby sme sa mohli o rok zase stretnúť,“ dodala.

Nestíhate si prečítať všetky články, ale chcete zostať v obraze? Najjednoduchšie, čo môžete urobiť, je nechať nám svoj e-mail a my vám pošleme vždy čerstvý výber najdôležitejších textov o dianí v hudbe i spoločnosti.
Poďte na to:

Máte pre nás tip na dobrý článok zo sveta hudby alebo spoločnosti? Sem s ním! Najlepšie tipy radi spracujeme.